1 jaar geleden
1 jaar geleden

Doet de titel jouw wenkbrauwen ook fronsen? Ik hoor de opmerkingen al hardop. Hoe kun je werkdruk nu zien als geluk? Weet je wel wat werkdruk betekent? Jij werkt vast niet in de zorg. Veel branches in Nederland gaan inderdaad gebukt onder een hoge werkdruk. De oorzaak is divers, maar daar wil het niet over hebben. Mijn stelling: kunnen we op een andere manier naar werkdruk kijken?
Hoe kan bijvoorbeeld dat de ene werknemer bergen werk verzet zonder werkdruk, terwijl de ander bij een beetje extra werk al overspannen raakt? Voor alle duidelijkheid: werkdruk beschouw ik als spanning die mensen ervaren door de hoeveelheid werk. En meestal heeft het haast. Haast wordt daarbij opgelegd door de planning van anderen. Het tempo moet hoog zijn, pauzes schieten er makkelijk bij in. Bij een hoge werkdruk draaf ik de hele dag van laptop naar telefoon, van overleg naar overleg. Dat de werkdruk toeslaat, merk ik vooral s ’nachts als ik in mijn hoofd nog dossiers aan het doornemen ben en met een gejaagd gevoel en druk op de borst wakker wordt.
Signalen die ik van anderen hoor: thuis nergens meer energie voor hebben, fysieke klachten, fouten maken op het werk. Discussies en emotionele uitbarstingen liggen op de loer. Motivatie ebt weg en werkplezier is al veel eerder vertrokken!
Waar ligt de grens bij werkdruk?
Zelf was ik het op een gegeven moment zat. Doorwerken op dezelfde manier doet te veel inbreuk op mijn vitaliteit, werkplezier en duurzame inzetbaarheid. Ik ontdekte dat de beleving van werkdruk een enorm energielek is. Hoog tijd dus om werk op een andere manier te benaderen. Eentje die een energieboost geeft in plaats van een energielek.
Ik stelde de vraag
Wat wil ik dat mijn werk voor mezelf oplevert, dus niet voor de organisatie? Factoren als voldoening, uitgedaagd worden, een bijdrage leveren aan organisatiedoelstellingen en in verbinding staan met collega’s, bleken voor mij belangrijk. Plus mijn werk zo goed mogelijk organiseren met systemen die probleemloos werken. Wat mij goed helpt, is het verleggen van de focus op werk dat wél gedaan is in plaats van op werk dat nog niet af is. En welk gevoel me dat oplevert. Beseffen ook dat je meestal niet zelf verantwoordelijk bent voor de hoeveelheid werk. En trek het je al helemaal niet persoonlijk aan! Je bent goed zoals je bent!
Wat ook helpt
Zorg goed voor jezelf. Sla lunch nooit over; gun jezelf ’s morgens en ’s middags een korte break. Dat betekent: weg van de telefoon, laptop en ga bewegen! Wees baas over jouw agenda en neem eens een extra vrije dag! Voor jezelf zorgen betekent ook hulp vragen waar nodig en collega’s laten meedenken.
Heb jij last van hoge werkdruk? Kijk er eens naar als een persoonlijk ontwikkelproject: Hoe kan je anders tegen jouw werk aankijken waardoor je minder druk ervaart? Je zult merken dat je meer werk verzet dan gedacht. Als dat jouw mindset wordt, kun je oprecht spreken van: werkdruk, wat een geluk!
Marieke Bach,
Adviseur Duurzame Inzetbaarheid
Op de hoogte blijven van onze updates?