2 uur geleden
2 uur geleden
De stress die beroepschauffeurs ervaren is vaak het gevolg van een grote werkdruk. De helft van de ondervraagde chauffeurs (gemiddeld 50%) gaf bijvoorbeeld toe dat ze zich geregeld genoodzaakt voelden om snelheidsbeperkingen te overtreden om hun werk op tijd af te krijgen. 62% van de Nederlandse chauffeurs geeft toe, zich hieraan schuldig te maken.
Beroepschauffeurs worden voortdurend geconfronteerd met gevaarlijk rijgedrag van andere weggebruikers. In Nederland worden weggebruikers die afgeleid zijn door het gebruik van mobiele telefoons achter het stuur het vaakst genoemd als voorbeeld van gevaarlijk gedrag (42%). Andere vaak waargenomen problemen zijn onder meer bestuurders die slecht rijgedrag vertonen (38%) of elektrisch aangedreven tweewielers die te snel rijden (37%).
Chauffeurs hebben nood aan ondersteuning
Veel chauffeurs vinden bij hun werkgever nauwelijks begrip voor die enorme werkdruk en de dagelijkse confrontatie met gevaar. Zowat zes op de tien beroepschauffeurs in ons land (59%) voelt zich ongemakkelijk bij het benaderen van hun werkgever voor ondersteuning in verband met stress en andere psychische problemen. Volgens meer dan een derde (37%) biedt hun werkgever weinig of geen ondersteuning op dat vlak.
Dat heeft aanzienlijke gevolgen. In de zeven landen waarin het onderzoek werd uitgevoerd heeft gemiddeld bijna de helft van de respondenten (47%) de afgelopen twaalf maanden overwogen om ontslag te nemen. In Nederland is dat zelfs 58%. Niet zo handig op het moment dat er in Europa meer dan 200.000 vacatures voor vrachtwagenchauffeurs openstaan…
“De Europese economie is sterk afhankelijk van bestuurders van commerciële voertuigen, maar stress drijft hen weg uit de sector en brengt de verkeersveiligheid in gevaar,” zegt Edward Kulperger, Senior Vice President van Geotab EMEA. “Chauffeurs hebben te maken met aanzienlijke werkgerelateerde stress, observeren dagelijks gevaarlijk rijgedrag en staan vaak onder druk van hun werkschema's. Desondanks zien velen zich niet gesteund door hun werkgever of voelen ze zich ongemakkelijk bij het zoeken naar hulp. Net hetzelfde bleek uit een gelijkaardige enquête die we in Noord-Amerika hebben uitgevoerd. Aangezien bijna de helft overweegt om te stoppen – en dat terwijl er al een enorm tekort is aan chauffeurs – moeten werkgevers dringend betere ondersteuning bieden op het gebied van mentale gezondheid.”
Technologie ten goede gebruiken
De resultaten van het onderzoek illustreren duidelijk de noodzaak van investeringen in de ondersteuning van chauffeurs, in stressmanagement en het bevorderen van een cultuur van veiligheid. Daardoor kunnen ook heel wat ongevallen worden vermeden. Dat bespaart niet alleen veel menselijk leed, maar levert de onderneming ook een aanzienlijke besparing op in de kosten voor verzekeringen, reparaties en stilstand.
Telematicagegevens en geavanceerde AI-modellen kunnen hier sterk toe bijdragen. Daarmee kan men nog beter risico's opsporen, veiliger gedrag aanmoedigen en welzijnsindicatoren controleren. Het onderzoek van Geotab biedt op dat gebied overigens nog een bemoedigend resultaat: ruim zes op de tien Nederlandse beroepschauffeurs (61%) hebben namelijk geen bezwaar tegen het gebruik van technologie om de rijprestaties te verbeteren.
Op de hoogte blijven van onze updates?