Achterhoek Younited vindt zijn oorsprong in de talentenop-leiding van De Graafschap. Later heeft een uitbreiding naar andere sporten plaatsgevonden.
Stichting omarmt sporttalent uit Achterhoek
75 grote Achterhoekse sporttalenten zijn in goede handen bij Achterhoek Younited. De stichting ondersteunt de regionale trots met hun sportcarri?re en in het maatschappelijk leven. "We willen ze langer hier houden, dat vitaliseert de regio", verklaart directeur Ben Spaai.
Tekst: Edwin Rensen, Foto's: Laurens Faas, Edwin Rensen
De Achterhoek heeft grote sporters voortgebracht. Op dit moment spreken de voetballers Luuk en Siem de Jong tot de verbeelding, maar ook Achterhoekers als BMX-er Jelle van Gorkum en beachvolleybalster Marloes Wesselink zijn in hun tak van sport toppers. Het zijn slechts enkele namen. Als het aan Doe-tinchemmer Ben Spaai en de stichting Achterhoek Younited ligt, blijft de regio sporttalent voortbrengen. Sterker nog, er moet meer focus worden gelegd op topsport en wat daar bij komt kijken zodat het talent zich in de regio optimaal kan ontwikkelen. De twee jaar geleden opgerichte stichting wil niet alleen dat het sporttalent in de Achterhoek enkel ontdekt wordt. Nog belangrijker is om ze ook te binden aan deze regio zodat de 'regio vitaliseert', verklaart directeur Ben Spaai van Achterhoek Younited.
75 talenten
Momenteel heeft de stichting 75 geregistreerde talenten in de leeftijd van 12 tot 18 jaar onder haar hoede. Onder de noemer 'Challenge your talent' wordt om het talent heen aan een omgeving gewerkt die deze doelgroep hun potentie maximaal laat ontwikkelen. Spaai: "Zo houden we workshops om gezond te leren koken. Deze bijeenkomsten zijn voor zowel de ouders als de talenten. Een goed eetpa-troon is immers heel belangrijk voor sporters. Ook huren we deskundigen in die voorlichting geven over crowdfunding. Dat is anno 2019 een heel belangrijke manier voor sporters om geld te kunnen genereren voor hun carri?re." Verder wordt de talenten geleerd hoe ze het beste kunnen pitchen. Want ook dat wordt tegenwoordig gevraagd van jonge sporters; ze moe-ten zich goed kunnen presenteren.
Tafeltennisser Lode Hulshof uit Lichtenvoorde is een van de 75 Achterhoekse geregistreerde sporttalenten.
Tafeltennisser
Een van de geregistreerde talenten waar Achterhoek Younited zich over ontfermt, is tafeltennisser Lode Hulshof uit Lichtenvoorde. Het 16-jarige talent werd met het jeugdteam van tafeltennisvereniging Litac uit zijn woonplaats in 2016 landskampioen en nadat het team uit elkaar viel, moest er voor hem van alles geregeld worden om toch de vele trainingsuren te kunnen blijven maken en ook tegen tegenstanders van niveau het gevecht aan te kunnen gaan. Momenteel speelt hij in Apeldoorn bij de heren in de eerste divisie en is onder de hoede van oud-international Paul Haldan en trainer/begeleider Lars Wildenborg. "Zulke talenten kunnen dat niet zelf organiseren, daar is hulp van ouders, school en trainers bij nodig", zegt Spaai. "Waar mogelijk bemiddelen wij en leggen wij de contacten. Zo zorgen we dat bepaalde opleidingen, zoals het Rietveld College in Doetinchem, ook gericht zijn op topsport door het aanpassen van het lesprogramma", aldus de oud-directeur van het Nederlands Handbal Verbond. "Maar ook weken we subsidies los bij Topsport Gelderland en de provincie Gelderland. Met dat geld kunnen we events organiseren."
Een van de events die in het najaar van 2019 georganiseerd wordt is Het Talentcaf? '(Top)sport, talent en recht'. Spaai: "Dit doen we samen met BAX advocaten, een van onze partners. Er wordt uitleg gegeven over sportcontracten, wat mag een sporter van de club verwachten en wat zijn zijn of haar rechten. Nuttige informatie die ook voor ouders van topsporters in de dop heel belangrijk is."
Krimp
De noodzaak om in de Achterhoek jongens en meisjes te inspireren tot bewegen en een uitda-gende omgeving te bieden voor talentontwikke-ling is volgens Spaai hoog. In de Achterhoek is sprake van bevolkingsafname. Van alle regio's in Nederland krijgt de Achterhoek te maken met een relatief forse daling van het aantal tieners. In 2025 zijn er volgens het CBS 23,7% minder tie-ners in deze regio. Achterhoek Younited wil niet dat ze noodgedwongen de regio verlaten om zich goed te kunnen ontwikkelen. Dat lukt niet altijd. "Soms is het voor de eigen ontwikkeling wel nodig dat ze hun heil elders zoeken om verder te komen in hun tak van sport", legt Spaai uit. Voor degenen die het net niet redden is ook aandacht. "Het overgrote deel van de talenten haalt uitein-delijk de echte top niet. Wij vinden het belangrijk dat deze bijna-toppers in het vizier van onze regio blijven. Voor het bedrijfsleven zijn dit vaak heel geschikte kandidaten die ze graag in hun onderneming als werknemer willen hebben. Het zijn jongeren die tegen een stootje kunnen en gewend zijn hard te werken. Ik leg als stichtings-directeur de verbinding tussen het bedrijfsleven en deze groep jongeren. Dat doe ik onder meer in het bedrijfsverzamelgebouw De Steck in Doe-tinchem, waar ik zelf een kantoor heb en waar andere bedrijven zich hebben gevestigd."
Directeur Ben Spaai van Achterhoek Younited met de Achterhoekse vlag (groen) op de achtergrond.
Omgeving
Het speelveld voor talentvolle sporters kent volgens Achterhoek Younited vier omgevingen die van invloed zijn op zijn of haar ontwikkeling: de topsportomgeving, de onderwijsomgeving, de amateurvereniging en de sociaal-maatschappe-lijke omgeving. "Je moet het zien als een cocktail en wij als stichting vormen de verbindende rol", legt Spaai uit. Hij benadrukt dat Achterhoek Younited er niet alleen is voor de topsport, maar dat de stichting ook een bijdrage in zijn alge-meenheid wil leveren aan kwaliteit van bewegen en sport door Achterhoekse jeugd. "Bedoeling is uiteindelijk dat sprake is van een vitale jeugd in de Achterhoek en wij helpen mee met het realiseren van een omgeving waarbinnen zij zich kunnen ontplooien en het beste uit zichzelf kunnen halen in de eigen regio", aldus Spaai.
Achterhoek Younited is onderdeel van Achterhoek in Beweging en aangesloten bij het zogeheten 'Gelders Model' dat zeven pijlers kent voor een omgeving waarin jeugdigen hun eigen sport en beweegtalent optimaal kunnen ontwik-kelen. Jongeren die zich vaardig voelen in de sport, bewegen beter, vaker en langer heeft onderzoek uitgewezen. Dit is belang-rijk op sociaal gebied, op emotioneel gebied, in het kader van de gezondheid en het zal ook tot meer topsportprestaties leiden is de redenatie. Het stichtingsbe-stuur van Achterhoek Younited bestaat uit George de Jong (voorzitter), Ilse Saris, Ap te Winkel, Bert Jansen, Bas Geerdink en Martijn Hulshof.