Een ondernemer is meestal gelukkig. Vooral omdat hij doet wat hij leuk vindt en waar hij goed in is. Meestal verdient hij er ook een leuke boterham mee. In sommige gevallen zelfs dik belegd. Maar soms zit het ook tegen. Dat hoort bij het vak. Bijvoorbeeld omdat de ondernemer toch niet zo goed blijkt te zijn in wat hij leuk vindt om te doen. Maar soms ook gewoon door economische tegenwind. Of heel actueel, door een plotseling opkomende orkaan die op geen enkel wijze voorzienbaar was. De meest actuele en spreekwoordelijke orkaan, die laten we zeggen eens in een decennium opduikt, heet Covid-19, oftewel het wereldwijd vervloekte coronavirus.
Wat als de omzet van een goed lopend bedrijf van de een op de andere dag helemaal wegvalt, of gedurende een langere tijd - waarvan ook nog niet duidelijk is hoe lang dit zal duren - vanwege allerlei door de overheid opgelegde of dringend geadviseerde maatregelen en voorschriften wordt gehalveerd of zelfs nog veel erger? Dan is het geluk zakelijk gezien ver te zoeken. Sterker nog, de kans is erg groot dat het on-geluk uitmondt in nog veel heftigere emoties. Stel je toch eens voor dat je als evenementenbureau of horeca-ondernemer noodgedwongen moet besluiten om te reorganiseren. En om daarbij ook afscheid te nemen van jouw eigen vertrouwde mensen. Om werknemers te ontslaan die veelal dag en nacht voor je klaar hebben gestaan en soms al in de vorige eeuw in dienst zijn gekomen. Dat geeft pijn en verdriet. Ook al zal er in de gegeven situatie begrip bestaan.
De pijn en het verdriet is vaak tegelijkertijd de poort naar een zonnigere toekomst. Voor de onderneming, voor de mensen die wel kunnen worden behouden en voor de mensen die in de toekomst eventueel nog weer in dienst kunnen worden geno-men. Daar moet je als ondernemer doorheen. Ook dat hoort bij het vak. Tijdig ingrijpen is soms nodig om te voorkomen dat alles omvalt en het lot in handen wordt gelegd van een faillissementscurator. De grote emotionele impact van een inkrimping mag dan eigenlijk geen reden zijn om 'de kop in het zand te steken' en moeilijke beslissingen uit te stellen.
De financiële steun vanuit de overheid (NOW, TOZO, TVL, BMKB-C, KKC) is royaal te noemen maar de aard en de omvang van de steun zal geleidelijk af gaan nemen. Overweeg je als ondernemer om door te pakken, dan denk ik graag met je mee op welke wijze de reorganisatie voor wat betreft de inkrimping van het personeelsbestand juridisch handen en voeten kan worden gegeven. En onze advocaten ondernemingsrecht Eef Steentjes en Niek Cornelissen, die ook veelvuldig optreden als curator, helpen je graag bij andere ondernemings- en insolventierechtelijke vraagstukken die daar ook bij aan de orde kunnen zijn.
Opdat pijn en verdriet op termijn weer verkleurt in ondernemersgeluk.
Marije Giezen, jurist arbeidsrecht bij Juust Advocaten & Mediators