interview
“Het Zwarte Cross Festival is niet typisch Achterhoeksâ€
oost-gelderland business | nummer 4 | september 2011
Zoals u elders in dit blad kunt lezen, kampt de Achterhoek met krimp. Jongeren trekken weg en de bevolking vergrijst. En dat terwijl deze regio een aantal publiektrekkers van formaat heeft.
In het kader van het thema ‘Aantrekkelijke Achterhoek’ sprak de redactie met Pieter Holkenborg, geboren Achterhoeker en verantwoordelijk voor de marketing van het Zwarte Cross Festival. Hij gaat in op het imago van de Achterhoek en beantwoordt de vraag waarom jongeren zoals hij uit de regio wegtrekken. “Als ik ga settelen kom ik misschien wel terug.â€
Welk beeld heeft de
gemiddelde Nederlander
van de Achterhoek?
Dat verschilt. Vraag je het aan iemand uit de Randstad, dan krijg je waarschijnlijk de bekende vooroordelen: ruige boeren die niets anders doen dan de hele dag zuipen en in de modder rollen. Ik denk dat het beeld in de rest van het land een stuk genuanceerder is. Weet je, het hoort er misschien ook wel een beetje bij. Wij hebben immers ook vooroordelen over randstedelingen. Ze zijn arrogant en hebben een grote bek.
Het beeld strookt niet met de werkelijkheid. Waar komt die stereotypering vandaan?
Tja dat is een lastige vraag. Ik denk dat het vooral te maken heeft met de media. De meeste omroepen zitten in Hilversum en in de Randstad. De mensen daar beslissen dus wat er op tv te zien is en ze grijpen vaak naar de bekende beelden van zuipende jongeren met een raar accent.
Want natuurlijk is de Achterhoek meer dan zuipketen en koeien in de wei. De Achterhoek is een streek waar men gemoedelijk is, waar een nuchtere mentaliteit heerst en waar men nog wat gemeenschapszin heeft. Ik ken Achterhoekers als mensen die positief in het leven staan en een gezonde afkeer van regeltjes hebben. Ik ben er geboren en heb er tot mijn achttiende gewoond.
Jongeren trekken weg uit de Achterhoek. Ze gaan studeren en komen niet meer terug.
Dat geldt ook voor jou?
Ik ben inderdaad ergens anders gaan studeren. Eerst in Tilburg en uiteindelijk ben ik in Nijmegen terechtgekomen, ook vanwege mijn vriendin. Het is een prettige stad om te wonen. Omdat ik ook muzikant ben, is het handig om in een verstedelijkt gebied te zitten. Het is een reden voor veel jongeren die wegtrekken uit de Achterhoek. Er is enorm veel bedrijvigheid, maar misschien wat te eenzijdig.
Even over het Zwarte Cross Festival. Is dat nou een
uithangbord voor de
Achterhoek?
Het antwoord zal je misschien verbazen, want wij streven er juist naar om het festival meer een landelijke uitstraling te geven. Er komen enorm veel mensen ‘van buiten’ en we zijn inmiddels het grootste outdoor evenement qua bezoekers. Wat dat betreft vinden we het festival niet typisch Achterhoeks. Ik denk wel dat het festival een aantal Achterhoekse elementen heeft. Denk aan stevige rockmuziek en de voorliefde voor zware motoren. Zou je de Zwarte Cross naar Limburg verplaatsen, dan krijg je wel een andere sfeer.
Het festival is al lang en breed voorbij. Hoe kijk je erop terug?
“Het was een geslaagd festival, met weer meer mensen dan het jaar ervoor. We hebben ditmaal van de vrijdag een volwaardige festivaldag gemaakt en dat is uitstekend bevallen. Gewoon een mooi feest zonder noemenswaardige problemen. Kijk je naar de programmering, dan zie je dat we veel meer zijn dan bier, brommers en Normaal. Er is theater, optredens voor kinderen en ook zien we dat steeds meer gezinnen een dagje langskomen. Heb je het over imago, dan mag ook dat genoemd worden. Slechts een klein deel van de bezoekers komt puur voor de drank.
oost-gelderland business | nummer 4 | september 2011