Nieuwe eigen woningleningen voortaan
melden bij de
Belastingdienst
Nieuwe eigen woningleningen moeten sinds 1 januari 2013 in maximaal 30 jaar volgens een annuïtair schema (rente- en aflossingsdeel) volledig worden afgelost.
Alleen dan is renteaftrek van deze leningen mogelijk.
De Belastingdienst wil vanzelfsprekend kunnen toetsen of de betreffende leningen aan de nieuwe verplichtingen voldoen. Voor banken en andere financiële instellingen geldt de verplichting om de hypotheekgegevens aan de Belastingdienst te verstrekken. Wordt de lening bij iemand anders dan een bank of financiële instelling afgesloten, dan is het niet vanzelfsprekend dat de Belastingdienst hiervan op de hoogte wordt gesteld.
Sinds oktober 2013 heeft de Belastingdienst een online formulier ‘opgaaf lening eigen woning’ ter beschikking gesteld. Als u een eigen woninglening afsluit bij iemand die niet verplicht is om hiervan melding te maken bij de Belastingdienst, dan bent u nu zélf verplicht om die gegevens door te geven. Denkt u hierbij bijvoorbeeld aan het afsluiten van een lening bij de eigen B.V., een familielid of een niet in Nederland gevestigde bank.
De meldplicht geldt voor nieuwe leningen die sinds 1 januari 2013 zijn aangegaan. Voor het oversluiten van een oude lening (van vóór 1 januari 2013), waarvoor dus geen aflossingsverplichting geldt, is een melding niet nodig. Het doorgeven van een wijziging van een eerder gemelde lening, zoals een aanpassing van het rentepercentage, de einddatum of de manier van aflossing, is wel verplicht.
Bij het niet, of niet tijdig melden van leninggegevens, heeft u geen recht op hypotheekrenteaftrek. Een melding van een dit jaar bij een familielid of eigen B.V. gesloten lening is op tijd als het formulier bij het doen van de aangifte inkomstenbelasting, maar uiterlijk vóór 31 december 2014 is ingediend. Een wijziging van de lening moet binnen een maand na het einde van het wijzigingsjaar zijn doorgegeven. Iedere lening deelnemer moet de opgaaf met zijn of haar DIGID ondertekenen.
Dus een extra aandachtspunt bij het veilig stellen van uw hypotheekrenteaftrek.
Inge Drabbels FB MB. Belastingadviseur
oost-gelderland business | nummer 5 | november 2013
ZZP’ers verenigen zich in de ZZPetitie
Net als Zwarte Piet is de ZZP’er niet meer weg te denken uit Nederland. Om deze reden lanceert Martijn Pennekamp, oprichter van startersplatform ikwordzzper.nl, de ZZPetitie. De ZZPetitie zal gebruikt worden om actuele onderwerpen die zzp’ers aangaan via Facebook te delen.
Onderwerp van gesprek
Steeds vaker is de ZZP doelgroep onderdeel van gesprek in het landelijke nieuws, niet gek. Met 780.000 zelfstandigen zijn ze namelijk niet meer weg te denken uit de Nederlandse economie. Het nadeel van deze doelgroep is dat ze niet verenigd zijn in een community vanwaar ze een positieve vuist kunnen maken. Facebook is de ideale manier om zelfstandigen met elkaar te verenigen, kennis te delen en ervaringen uit te wisselen.
Doel
Het doel van ZZPetitie is het delen van positief nieuws met de achterban, maar ook het oproepen om gezamenlijk de schouders te zetten onder actuele onderwerpen als onduidelijkheden over de Verklaring Arbeidsrelatie (VAR), pensioenperikelen en politiek gevoelige onderwerpen als de zelfstandigenaftrek en schijnzelfstandigheid.
Deel mee
Wil je onderdeel uitmaken van de ZZPetitie? Word dan fan via www.facebook.com/ZZPetitie.
oost-gelderland business | nummer 5 | november 2013